logo 4th Dimension d.o.o.

Sigurnost na prvom mjestu: Zašto je backup neizostavan za vaše poslovanje i podatke

Objavljeno: 09.02.2024.


Backup. Riječ koja može izazvati škrgutanje zuba kod nekih, dok je drugima sinonim za miran san. Bez obzira na vaš odnos prema njemu, jedno je sigurno: u svijetu softvera, backup nije samo opcija, već nužda.
Kad je riječ o Vašem poslovanju i podacima pohranjenim u 4D Wandu, važnost backupa se diže na potpuno novu razinu.

Zašto je backup tako važan?

Zamislite da ste se satima trudili uređujući i unoseći podatke u svoj 4D Wand. Računi, inventar, artikli, kontakti klijenata - sve je tamo, lijepo organizirano i spremno za Vaše poslovanje. No, što ako se dogodi nepredvidivi kvar računalne opreme ili pad servera? Što ako virus odluči napasti i šifrirati sve vaše datoteke?
Nakon inicijalne panike, sjetili ste se da ste nedavno napravili backup svojih podataka pomoću 4D Backupa. Odmah ste mirni, znajući da su vaše informacije sigurne i dostupne. Bez obzira na to što je došlo do pada sustava ili kvara na serveru, vaši podaci su zaštićeni, zahvaljujući pouzdanoj navici koju ste usvojili.
Backup ili sigurnosna kopija je, jednostavno rečeno, kopija vaših podataka pohranjena na drugom mjestu. To može biti vanjski disk, USB stick, ili oblak - sve dok nije na istom uređaju kao i originalni podaci. U slučaju nepredviđenih događaja, poput hardverskog kvara, programskog zatajenja ili čak ljudske greške, backup vam omogućuje da brzo i bezbolno vratite sve svoje informacije i nastavite s radom kao da se ništa nije dogodilo.

4D Backup je samo jedna od dostupnih opcija za stvaranje sigurnosne kopije 4D Wanda.

To je naš program koji vam omogućava sigurno arhiviranje podataka iz 4D Wanda. Ovaj program vam omogućuje kompresiju u proširenom i svima dostupnom PKZip formatu, testiranje, pregled i jednostavno vraćanje vaših podataka.

Što je još bolje, možete arhivirati podatke na više destinacija odjednom:
  • U bilo koji direktorij računala
  • Na bilo koji disk računala ili računalne mreže
  • Na prijenosni USB disk
 
Odgovornost je na Vama

Zapamtite, sigurnost vaših podataka je u vašim rukama. 4D pruža alat i podršku, ali mi nismo odgovorni za eventualni gubitak podataka zbog nepravilnog ili nepostojećeg backupa.
Ne zanemarujte važnost snimanja sigurnosne kopije 4D Wanda! Posvetite nekoliko minuta dnevno na izradu sigurnosne kopije. Sjetite se, bolje je spriječiti nego liječiti!

Evo i nekoliko jednostavnih savjeta za sigurnije poslovanje:
  1. Snimite backup odmah! Ne odgađajte - što prije, to bolje. Svaki dodatni dan bez backupa je dodatni rizik. Naviknite se na backup kao i na ritual čišćenja zuba - bitan za zdravlje vašeg 4D Wanda i poslovanja.
  2. Čuvajte backup na sigurnom. Iako je vanjski disk ili USB pohrana dobra opcija, razmislite i o oblaku. Tako su vaši podaci zaštićeni i od fizičkih oštećenja, poplava, požara ili krađe.
  3. Redovito testirajte svoj backup! Napravite simulaciju obnove podataka bar jednom mjesečno. Tako ćete znati da je sve spremno za eventualni gubitak podataka.
  4. Snimite više backup-ova! Iako jedan backup vrijedi puno, dva vrijede još više. Snimite rezervnu kopiju i na drugim lokacijama (drug čvrsti disk, na oblak kod drugog davatelja usluge). Tako ste dodatno zaštićeni od neočekivanih događaja.
  5. Informirajte svoje zaposlenike! Korisno je da svi zaposlenici koji koriste 4D Wanda znaju gdje se nalazi backup i kako se vraćaju podaci. Tako, i u vašoj odsutnosti, može se brzo reagirati na eventualne probleme.

Zapamtite: Backup je nužan za sigurnost vašeg poslovanja. Uložite minimalno truda i vremena danas kako biste spriječili velike probleme i troškove sutra.
 
Pokrenite  backup sada i mirno spavajte!
© 2008-2024, 4th Dimension d.o.o.
  • Dane Duića 5, 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Telefon: (+385 1) 6312 600