!!! VAŽNO !!!

Dok je u tijeku snimanje sigurnosnih kopija, svi korisnici moraju imati zatvoren 4D Wand kao i dodatne 4D Wand programe...

4D Backup (snimanje sigurnosnih kopija)

 Ikona za pokretanje 4D Backup-a

Vjerujemo da su se mnogi do sada uvjerili u korisnost svakodnevnog snimanja sigurnosnih kopija. Ako niste, nadamo se da i nećete, ali se isto tako nadamo da to radite svakodnevno. Vrijednost izgubljenih podataka spoznajete samo u trenutku kada ih uistinu izgubite i kada morate kopati po hrpama papira i nanovo unositi more podataka.
Vrijeme provedeno u ponovnom unošenju podataka je samo po sebi grozno iz prostog razloga što ste to već jednom napravili pa je dosadno. Pažnja s kojom unosite podatke nije ni približno onog intenziteta kao kod prvog unosa što dovodi do višestrukih pogrešaka. O neposrednom gubitku vremena da i ne govorimo jer se nagomilavaju svakodnevne obaveze koje i ne izgledaju prevelike, ali eto sada, kada nemate vremena za njih, su ogromne. Pitanje je hoćete li opće uspjeti rekonstruirati sve podatke jer ...neki papiri su se izgubili ili završili u 'centrali'... itd.
Spremni ste preuzeti rizik da zbog strujnog udara, neispravne računalne opreme ili bilo koje druge više sile (krađa, požar, potres...) izgubite svoje dragocjene podatke???
Odluka je na vama i samo vama. Uz ostale vrijednosti koje posjedujete kao tvrtka (objekte, vozila, sredstva na računu, djelatnike...) posjedujete (isto toliko važne i vrijedne) podatke. Briga o njima nije samo stvar pojedinca već cijele tvrtke. Pažnja prema njima rezultirat će pouzdanošću, sigurnošću i mirnim snom. Apsolutne sigurnosti nema, ali uvijek se može podići na viši nivo. U konačnici, bit ćete mirniji ako vas dočeka e-mail da je sinoć backup uredno izvršen.

U narednom tekstu pojasnit ćemo:

Što je 4D Backup

Setiranje 4D Backupa-a

Snimanje 4D Backupa tj. rezervnih kopija

Vraćanje rezervnih kopija

Testiranje i pregled arhiva

Najčešće greške

*** Istaknuto: Nastavno na već izrečeno, Backup NIJE BAUK već nasušna potreba. Naime, nikada ne možete biti sigurni što će se dogoditi. Možda ne danas, možda ne sutra ni prekosutra, možda nikada, ali vrijedi malo truda jer uloženo vrijeme će vam se vratiti prvom prilikom kada vam backup zatreba.

Što je 4D Backup?

Backup 4D je program za arhiviranje podataka, program kojim sigurno arhivirate bilo koju skupinu (set) podataka iz vašeg računala. Program omogućava kompresiju u proširenom i svima dostupnom PKZip formatu, testiranje, pregled i dearhiviranje željenih podataka. Arhivirati možete podatke na više destinacija odjednom i to bilo gdje: u bilo koji direktorij računala, na bilo koji disk računala ili računalne mreže, kao i na bilo koji prijenosni USB disk.

Što se podrazumijeva pod setom podataka?
Pod setom podataka podrazumijevamo odabranu grupu ili više grupa podataka koji su bitni za rad i koje u svakom slučaju ne biste trebali izgubiti.
Kod programskog rješenja 4D WAND, jedan set podataka bi bio skup datoteka koji se puni podacima koji nastaju kreiranjem dokumenata, registara i sl.
Drugi set podataka bi mogao biti skup datoteka koje kreirate u tekst procesoru.
Treći set podataka bi mogla biti datoteka s npr. e-mail adresama i primljenom elektronskom poštom.
Kao što vidite podataka za arhiviranje koji su vama neophodni uistinu je mnogo.

Pitamo Vas: ”Arhivirate li uopće Vaše podatke?, Koliko su sigurne arhive, ako ih uopće imate?”.
Bitno je napomenuti i istaknuti "Podaci su vlasništvo i ujedno briga korisnika 4D Wand-a". Rado ćemo pomoći kod setiranja 4D Backup-a i to samo onog dijela koji se odnosi na spremanje sigurnosnih kopija 4D Wand-a. Nakon toga, pomoću ovih uputa, možete samostalno dodavati setove i podatke koje želite arhivirati.

Backup i off-line* 4D POS Blagajne!!!

Ako vam kao korisniku 4D Wand-a i off-line 4D POS Blagajne nije poznato, računi koje dajete kupcima postoje samo na toj vašoj off-line POS Blagajni i nigdje drugdje. Ti računi ne "putuju" u centralu. Gubitkom tih podataka (neispravan rad računala, krađa računala, požar i sl.) u slučaju nepostojanja sigurnosne kopije, ostajete nepovratno bez tih podataka, a s obzirom na Zakon o fiskalizaciji na to dodajte još i niz problema vezanih za tu temu.
Nebrojeno puta smo ponavljali i upozoravali u dobroj namjeri, da su podaci koje svojim poslovanjem napravite isključivo vaše vlasništvo ali i vaša briga. Kod inspekcijskog nadzora, ovlaštena osoba se može pojaviti s nekim starim računom i zatražiti od vašeg djelatnika da ponovo ispiše taj račun. Kazne za nepostojanje kopije računa na prodajnom mjestu su uistinu velike i stvarno nema smisla da ih plaćate zbog nemara.
Ista situacija je i u slučaju provale i krađe. Budite sigurni da je prva meta računalo. No, u slučaju da imate backup tj. sigurnosnu kopiju, rad se može nastaviti neometano u najkraćem mogućem roku.
Upozorite djelatnike da im posljednja stvar radnog dana (ili prva novog radnog dana) mora biti pokrenuti 4D Backup. Upozorite ih da to nije proces izmišljen da bi im zagorčao život, već da je to proces kojim sebi i svom poslodavcu osiguravaju nesmetan nastavak rada u slučaju bilo kakvih problema s računalom. Upozorite ih da backup moraju odraditi na disk i svakako na Memory Stick, USB stick ili nešto slično, kako bi po završetku taj medij spremili na neko sigurno mjesto, ili još najbolje - nosili sa sobom.

*on-line POS blagajne ne moraju raditi 4D Backup jer se njihovi podaci spremaju s 4D Backup-om servera.

4th Dimension d.o.o. ni na koji način ne preuzima odgovornost za ispravno podešavanje 4D Backup-a, ispravno snimanje podataka, eventualne nepravilnosti u pokretanju automatskih snimanja i/ili oštećenja već snimljenih podataka. Korištenje programa 4D Backup i briga o podacima je isključivo u nadležnosti korisnika.

4D Backup snima podatke isključivo na odredišta koja je odredio korisnik programa te tako pripremljeni podaci ni na koji način nisu dostupni našoj tvrtki. U slučaju havarije naša tvrtka nema te podatke već nam za svrhe ponovnog pokretanja i/ili testiranja korisnik mora iste dostaviti ili omogućiti pristup njima.

4D Backup je jednostavno rješenje koje ima svoje limite. Zip datoteka nastala snimanjem backupa ne može biti veća od 2GB a limitiran je i broj datoteka koje se mogu arhivirati. Ako pređete limite morate potražiti neko profesionalno rješenje za spremanje sigurnosnih kopija.


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.