logo 4th Dimension d.o.o.

Jeste li znali da je iz 4D Wanda moguće slanje kriptiranih Platnih lista eMailom za svakog zaposlenika?

Objavljeno: 05.05.2023.


Što je platna lista?
Platna lista je službeni dokument koji prikazuje sve detalje o plaći koju radnik prima za svoj rad, uključujući bruto i neto iznos, doprinose i poreze, dodatke i naknade, kao i sve ostale podatke koje propisuje Pravilnik o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine. Ova lista predstavlja važan dokaz o primanjima radnika i treba biti dostavljena svakom zaposleniku.

Poslodavac je zakonski obvezan uručiti platnu listu radniku koja treba sadržavati sve relevantne informacije o isplaćenim primanjima i zaposlenik ima pravo na pristup toj informaciji. Ako poslodavac ne dostavi platnu listu radniku, može biti kažnjen prekršajnom kaznom. Obveza poslodavca je da u slučaju kontrole dokaže da je radniku uručio platnu listu. Poslodavac je također obvezan čuvati platne liste radnika kao dio njihove poslovne dokumentacije. Ove liste moraju se čuvati u skladu s propisima o čuvanju poslovne dokumentacije.

Poslodavac može koristiti e-poštu za uručenje platnih lista zaposlenicima. Zaposlenici mogu birati žele li elektroničkim putem primati platne liste i navode eMail adresu na koju žele primati platne liste.

U skladu sa svim navedenim programsko rješenje 4D Wand je omogućio dostavljanje platnih lista elektroničkim putem što čini digitalnu transformaciju poslovanja cjelovitom i potpunom. Iako je riječ o relativno maloj funkcionalnosti unutar kompleksnog 4D Wand sustava, ima višestruke koristi kako za poslodavca, tako i za djelatnike. Slanje Platnih lista eMailom u 4D Wand sustavu omogućeno je direktno iz obračuna plaće kroz 4D Wand  modul Plaća.

Upravljanje platnim listama u 4D Wandu sustavu:
  • eMail adresu potrebno je upisati na samoj osobi u modulu  Adresar osoba, a tip te eMail adrese mora biti „Platni listić“,
  • osoba može imati definirano više eMail adresa za primanje platnih lista,
  • platne liste se eMailom direktno šalju iz obračuna plaća na sve označene radnike ili na pojedine koji se označe u popisu,
  • platna lista se šalje kao PDF dokument u privitku eMaila.
S obzirom na to da su plaće radnika tajni podatak koje osim samog radnika, osobe koja radi obračun plaće i odgovorne osobe unutar tvrtke ne bi trebao znati nitko drugi, a kako se ne bi dogodilo da neki platni listić ode na krivu eMail adresu i slučajno ga vidi osoba koja to nikako ne bi trebala, u 4D Wandu sustavu omogućeno je dodatno kriptiranje (zaštita) platnih lista osobnom lozinkom (passwordom).

Kako bi slanje eMailova bilo izvedivo u 4D Wandu, potrebno je popuniti postavke u parametrima korisnika (samo jednom!):
  • eMail server,
  • korisničko ime,
  • lozinku za eMail account,
  • potpis i slično.
Detaljnije pojašnjenje o tome kako se podešavaju postavke za slanje e-mailova iz programskog rješenja 4D Wanda možete potražiti u 4D Wand Info.
 
Zaključak
Platna lista je važan dokument koji prikazuje sve detalje o primanjima radnika. Poslodavac je zakonski obvezan dati platnu listu radniku i čuvati ih kao dio svoje poslovne dokumentacije. Uz to, poslodavac može koristiti e-poštu za slanje platnih lista zaposlenicima, ali mora osigurati da se informacija dostavlja na siguran način kako bi se osigurala tajnost plaće. Sve to je moguće odraditi na vrlo jednostavan način u programskom rješenju 4D Wand.


© 2008-2024, 4th Dimension d.o.o.
  • Dane Duića 5, 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Telefon: (+385 1) 6312 600