logo 4th Dimension d.o.o.

Serijski/LOT brojevi (rok trajanja)


Funkcionalnost 4D Wand-a očituje se i u bogatstvu podataka koji su dostupni u datom trenutku, posebno kada se govori o evidenciji i praćenju roba i usluga. Trendovi u trgovini, unutarnja organizacija, kao i zakonske obaveze uvjetuju određenim tvrtkama striktno praćenje serijskih brojeva, LOT brojeva ili datuma isteka valjanosti. Cilj je postići sljedivost kao sposobnost identificiranja neposrednog dobavljača i neposrednog primatelja robe ili dijela robe, a u slučaju serijskih brojeva, servisne/jamstvene odgovornosti za prodanu robu.
Sve navedeno omogućava 4D Wand kroz svoje robne module i upotrebom serijskih/LOT brojeva.
 
Serijski brojevi
 
Namjena serijskih brojeva proistječe iz potrebe praćenja svakog komada određene robe pojedinačno i to kroz sve godine poslovanja. U praksi se serijski brojevi koriste parcijalno, na određenim robama, obično veće vrijednosti, kako bi se u slučaju garancijskih i servisnih radova mogla utvrditi povezanost kupca i vaše robe, neovisno o tome kada je roba kupljena.
Praćenje i evidencija serijskih brojeva moguća je kroz sve robne module 4D Wand-a uključujući i online POS blagajne.
 
Princip vođenja serijskih brojeva pojednostavljeno izgleda:
  • Evidencija (unos) na dokumentu kojim zadužujemo robu (npr. Primka)
  • Evidencija (odabir) na dokumentu koji evidentira izlaz robe (npr. Otpremnica)
 
LOT brojevi (serije, šarže)
 
Za razliku od evidencije serijskih brojeva gdje vodimo evidenciju o svakom pojedinom komadu nekog artikla, neke djelatnosti primjenjuju vođenje evidencije o serijama pojedinih artikala, ne nužno, ali usko povezano s rokovima isteka upotrebe. U praktičnoj primjeni susrećemo različitu terminologiju pa neki pričaju o serijama, neki o LOT brojevima a neki o šaržama.
 
Cilj je osigurati sljedivost koja je neizostavna, pa i zakonska obaveza, prvenstveno u proizvodnji i prometu prehrambenih proizvoda, farmaceutskoj industriji, itd. Sljedivost osigurava praćenje i transparentnost od nabave do potrošača kako bi se u datom trenutku uvijek mogao dobiti odgovor na pitanje "kome sam i kada prodao određenu količinu neke serije LOT brojeva?" kao i "od koga sam i kada nabavio određenu količinu neke serije LOT brojeva". Kako bi se osigurala vjerodostojnost unesenih podataka primjena serijskih/LOT brojeva zahtjeva temeljitost i principijelnost u operativnom radu.
 
Princip vođenja LOT brojeva pojednostavljeno izgleda:
  • Evidencija (unos) na dokumentu kojim zadužujemo robu (npr. Primka)
  • Evidencija (odabir) na dokumentu koji evidentira izlaz robe (npr. Otpremnica)
 
Uz pravilnu primjenu i evidenciju LOT brojeva jedna od bitnijih primjena je i praćenje isteka roka trajanja pojedine serije (šarže). Datum isteka unosi se kod ulaza robe a kod izlaza biraju se željeni LOT-ovi što je posebno važno kada se želite riješiti LOT-ova s brzim datumom isteka.
 
I dvije bitne funkcionalnosti u primjeni serijskih/LOT brojeva...
 
  • Jedinstvenim principom pretraživanja omogućeno je pronalaženje cijelog serijskog broja/LOT-a ili dijela serijskog broja/LOT-a na svim dokumentima u 4D  Wand-u gdje je traženi serijski broj/LOT korišten, neovisno o tome u kojoj je godini isti korišten.
  • Korisnicima je na raspolaganju i paleta ispisa sa serijskim/LOT brojevima uključujući ispis dokumenata (npr. Otpremnice na kojoj se osim količine robe ispisani i svi serijski brojevi/LOT-ovi), ispis samo LOT-va koji imaju stanje, ispis prometa LOT-ova...itd. s raznim mogućnostima sortiranja.
Više informacija potražite na ovoj poveznici.

NOVOSTI

Novo u programiranju (21.06.2024.)

Klikom na broj trenutne verzije 4D Wand-a, pogledajte detaljan popis novosti u 4D Wand-u...

OPŠIRNIJE


Ukidanje podrške SQL server 2005 i 2008 za 4D Wand IMC

Obavijest svim korisnicima 4D Wand IMC-a. Dana 01.06.2022 ukida se podrška SQL servera 2005 i 2008

OPŠIRNIJE


Serijski/LOT brojevi (rok trajanja)

Funkcionalnost 4D Wand-a očituje se i u bogatstvu podataka koji su dostupni u datom trenutku, posebno kada se govori o evidenciji i praćenju roba i usluga. Trendovi u trgovini, unutarnja organizacija, kao i zakonske obaveze uvjetuju određenim tvrtkama striktno praćenje ...

OPŠIRNIJE


Što se više piše o e-Računima dojam da je sve više nepoznanica (VIDEO)

Pogledajte video kako može (i treba) biti jednostavan rad s e-Računima. Korisnici ne trebaju imati nikakvih predznanja o bilo čemu (informatici, zakonima, e-Računima i slično). Naravno, što više znaju o tematici bit će im lakše kontrolirati situacije, ali u biti... ...

OPŠIRNIJE


Kako poslati i primiti zakonski ispravan e-Račun?

Odvojite si par minuta i pogledajte video "Kako u 4D Wand-u poslati i primiti zakonski ispravan e-Račun".

OPŠIRNIJE


e-Računi - Integrirano slanje i zaprimanje e-računa

Elektronsko slanje i zaprimanje računa? Kreiranje primke od primljenog računa? Kako stvari izgledaju – došao je i taj dan! Zadnje 2-3 godine se puno pričalo o svemu, pa tako i o e-Računima, ali nikako da se situacija do kraja razjasni, ...

OPŠIRNIJE


4D Wand Info

Redovno informiramo korisnike 4D Wand-a o novostima i zakonskim izmjenama putem 4D Wand Info-a.

OPŠIRNIJE


4D IMC - Internet Mobile Connector (NARUDŽBE, INVENTURE, MANAGER, POS)

Internet Web Shop, Narudžbe, Inventure. Manager, POS...

OPŠIRNIJE


4th Dimension d.o.o. i Odjel za Intrastat Carinske uprave RH – uspješan test datoteka za Intrastat

Početkom svibnja, zahvaljujući izuzetnoj profesionalnosti, brzini i susretljivosti Odjela za Intrastat Carinske uprave, proveli smo intenzivno testiranje datoteka koje se iz 4D Wand-a kreiraju za Intrastat sustav. Nakon manjih ispravaka i usklađivanja, test je uspješno završen. Koristimo priliku da izvijestimo ...

OPŠIRNIJE


© 2008-2024, 4th Dimension d.o.o.
  • Dane Duića 5, 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Telefon: (+385 1) 6312 600