logo 4th Dimension d.o.o.

Automatsko knjiženje bankovnih izvoda

Objavljeno: 06.04.2023.


4D Wand je poslovno informacijski sustav koji omogućava automatsko učitavanje bankovnih izvoda, što je vrlo korisno za tvrtke koje žele pojednostaviti i ubrzati proces knjiženja. Uz pomoć ovog procesa, 4D Wand automatski knjiži izvode i povezuje uplate/isplate s odgovarajućim izlaznim/ulaznim računima, što olakšava praćenje plaćanja, smanjuje mogućnost pogrešaka i omogućava učinkovitije upravljanje financijama.
Kada se bankovni izvodi učitaju u 4D Wand, program automatski prepoznaje ključne podatke, poput poziva na broj, žiro računa partnera i prepoznavanja partnera iz poziva na broj. Na temelju tih podataka, program povezuje uplate s odgovarajućim izlaznim/ulaznim računom.

Kako bi se izvodi automatski mogli učitati u 4D Wand, bankovni izvodi trebaju biti u tekstualnom obliku (tzv. format zbrojnog naloga) odnosno, još preciznije, u TEKST-ASCII formatu. Mogući problem u prepoznavanju datoteke može biti što svaka banka datoteku naziva svojim nazivom i dodjeljuje svoju vrstu ekstenzije toj datoteci (ZABA - .txt; RBA - .HUB-3, ERSTE - .wri; PBZ - .MN ... itd.). U 4D Wand kao poslovno informacijskom sustavu, mogu se učitavati samo izvodi koji su u euru. Nažalost, devizne izvode nije moguće učitavati iz jednostavnog razloga što se poslovne banke nisu dogovorile oko jedinstvenog formata, kao što je slučaj s izvodima u euru.
Automatsko učitavanje bankovnih izvoda može donijeti brojne prednosti tvrtkama koje se u svom poslovanju fokusiraju i na financijski dio. Osim što se smanjuje vrijeme potrebno za ručno knjiženje i smanjuje mogućnost pogrešaka, tvrtke također mogu uštedjeti novac i povećati svoju produktivnost.
© 2008-2024, 4th Dimension d.o.o.
  • Dane Duića 5, 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Telefon: (+385 1) 6312 600