logo 4th Dimension d.o.o.

5 razloga zašto je testiranje računovodstvenog programa nužno

Objavljeno: 12.02.2015.


​5 razloga za testiranje računovodstvenog programa

U tijeku ste izbora računovodstvenog programa, ali nikako da se odlučite koji je pravi odabir za vaše poslovanje?

Svi mi radimo greške prilikom donošenja određenih odluka koje mogu biti beznačajne, ali i opasne, tj. skupe za naše poslovanje. Kada je riječ o izboru računovodstvenog programa, takva odluka predstavlja važnost visokog stupnja za kvalitetno i brzo poslovanje. Najsigurniji način predstavlja testiranje računovodstvenog sustava prije samog odabira i integracije u poslovni sustav. Na taj ćete način postići, osim najboljeg izbora, maksimalnu korisnost računovodstvenog programa za svoje poslovanje. Na koncu konca, to je i cilj.

U nastavku pročitajte 5 razloga zašto je važno testirati svoj softver prije konačne odluke:

1. Provjera funkcionalnosti
Pružatelji softvera lako mogu reći “mi nudimo tu funkciju”, ali je teže dokazati radi li ta funkcija zaista kako je i opisano. Funkcionalnost računovodstvenog programa možemo testirati na relevantnim čimbenicima koji govore o kvaliteti samog softvera. Softver takve vrste trebao bi zadovoljavati ono što mu je osnovna namjena.

Testiranjem računovodstvenih programa možete otkriti moguće greške ili nedostatke u sustavu koje mogu biti značajne za vaše poslovanje.
Nije jednostavno, testiranje samo po sebi troši prilično mnogo ljudskih i vremenskih resursa, ali što se više potrudite, manja je mogućnost pogrešnog izbora.

2. Dodatne značajke
Koje sve dodatne značajke računovodstveni sustav nudi i kako funkcioniraju te značajke? Tražite softver za poduzeće s velikim brojem zaposlenih i zaista bi vam značajka poput što jednostavnijeg obračuna i knjigovodstva plaća olakšala svakodnevni posao? Mnogi naprave pogrešku i odaberu računovodstveni program prije prethodne probe te shvate kako on zapravo i ne funkcionira na način kako je opisano ili kako ste vi mislili da funkcionira.

Kako bi se izbjegli takvi scenariji postoje probne, odnosno tzv. demo verzije računovodstvenih softvera. U probnim verzijama biste trebali pristup svim operativnim inačicama koje softver nudi i opisuje.

3. Pristupačnost računovodstvenog programa
Prilikom izbora računovodstvenog softvera često pažnju obraćamo samo na funkcionalnosti, ali ne i na pristupačnost. Prije samog odabira, važno je promisliti tko će sve koristiti program i koliko je jednostavan za korištenje.

Pristupačnost označava koliko je lagano pronaći traženu funkciju i koliko koraka moramo napraviti da bi izvršili neku radnju.

4. Fleksibilnost sustava
Fleksibilnost sustava se ogleda u njegovoj sposobnosti da raste s poslovnim sustavom. Vrlo je frustrirajuće, a i nimalo jeftino nakon nekog kraćeg vremena mijenjati računovodstveni servis/ računovodstveni program (kraće vrijeme = godina, dvije, tri...).

Kako bi se uvjerili u fleksibilnost sustava, osim što on mora imati predispozicije za rast, također je potrebno provjeriti i njegove mogućnosti povezivanja te je li kompatibilan s raznim formatima s kojima često radite.

5. Podrška i dostupna edukacija
Kada kupujete softver važno je računati i na podršku autora softvera, posebice u trenucima kada stvari krenu po zlu. Podrška bi trebala biti dostupna kroz različite kanale poput emaila, telefonski ili, posebno važno, osobno. Usudili bismo se napisati, podrška je vjerovatno važnija i od samog programa i njegovih mogućnosti.

Također je izuzetno važna i edukacija oko računovodstvenog softvera koju pruža dobavljač. Edukacija je potrebna u obliku osobnih poduka, ali i kroz digitalne vodiče koji su svakodnevno dostupni (upute unutar samog programa, novosti i slično).

Zaključak

Svaka promjena u informacijskom poslovanju u već uhodanim poduzećima iziskuje određeni napor prilikom donošenja odluke i integracije istog u poslovni sustav. Prilikom odabira neodgovarajućeg softvera javlja se nezadovoljstvo, a često i dvostruki trošak.

Demo verzije računovodstvenih programa pomažu vam donijeti dugoročnu i kvalitetnu odluku.
Obratite pozornost na funkcionalnost i značajke koji program nudi - posebno je važna fleksibilnost, podrška i dostupna edukacija.

Ako ste u potrazi za kvalitetnim računovodstvenim sustavom isprobajte našu demo verziju!

© 2008-2024, 4th Dimension d.o.o.
  • Dane Duića 5, 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Telefon: (+385 1) 6312 600