Rođendani

Da biste pozvali formu koja će prikazati rođendane potrebno je pozvati modul Adresar. U modulu Adresar potrebno je odabrati tabelu Komitenti ili tabelu Osobe pozivom odgovarajućih ikona ili pozivom iz padajućeg izbornika, a nakon što se tabela otvori potrebno je pozvati padajući izbornik Pregled --> Rođendani.
Preduvjet za pretraživanje rođendana je da na osobama kojima želite pratiti rođendane, na formi osobe u polju Rođendan imate upisan datum rođenja te osobe.
Otvaranjem tabele automatski će se pokrenuti proces punjenja i prikazati sve osobe koje imaju rođendan u narednih mjesec dana.
Tabela je podijeljena na dva dijela. U gornjem dijelu tabele nalazi se polje za datum. U ovo polje upišite datum (ili odaberite datum iz kalendara (F11+ Enter)) do kojeg želite da program vrši pretraživanje i zatim pritisnite tipku Obrada. Program će pronaći sve osobe koje su rođene u periodu do datuma kojeg ste upisali, te ih prikazati u donjem dijelu tabele.
Na tabeli će se ispisati ime i prezime osobe, broj godina, kao i točan datum rođenja.
U donjem lijevom kutu tabele nalazi se tipka Ispis. Pritiskom na nju program će ispisati listu rođendana.
Iako će te iste rezultate dobiti ako pregled rođendana pozovete iz tabele komitenata ili tabele osoba, poziv iz tabele osoba ima određenu specifičnost. Naime, ako pregled pozovete iz tabele osoba, prikazane osobe na listi rođendana, nakon izlaska iz tabele, ostat će označene.
Time su omogućene sve akcije koje su moguće na označenim osobama (ispis naljepnica npr. za čestitke, slanje skupnog e-maila i sl...).

***Napomena: Ako u partnerima/komitentima vodite i fizičke osobe (na formi partnera na kartici Osnovni podaci stavljena oznaka u polje Fizička osoba) i u polju Matični broj imate upisan JMBG, taj partner će se pojaviti na listi pretraženih i označenih osoba jer je u samom JMBG-u sadržan i datum rođenja. Ako ne želite da vam se takvi partneri pojavljuju na listi rođendana, uklonite oznaku iz polja Fizička osoba.

Rođendani i F3 pretraživanje

Da bi ste pronašli i označili sve osobe kojima je upisan rođendan pozovete tabelu osoba. Potom aktivirate pretraživanje s tipkom F3, označite kvačicom da se radi o Dinamičkom izrazu. Kliknete na strelicu prema dolje i iz ponuđenih dinamičkih izraza odaberete izraz Označi sve osobe koje imaju upisan datum rođenja.

Za razliku od prethodnog pretraživanje ovo pretraživanje nije moguće ograničiti datumom.

Napomene

Novo u adresaru, a vezano na rođendane (4.0.10) (4D Wand Info 086)


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.