4D WAND INFO

Br: 559, 12.12.2022.
 

Povratak na listu

4D POS BLAGAJNA I EURO - DOSTAVITI SVIM PRODAJNIM MJESTIMA (povrat gotovine do 15.01.2023.)

Nakon otvaranja nove poslovne godine, prilikom čega će se odraditi konverzija iz kuna u euro, zakonodavac je propisao da prvi radni dan pa sve do 15.01.2023. kupcima koji plaćaju gotovinom u kunama, povrat novca mora biti u eurima.

Zbog bolje informiranosti i izbjegavanja problematičnih situacija u periodu 01.01.2023. – 15.01.2023.

 

MOLIMO DA OVAJ 4D WAND INFO PROSLIJEDITE SVIM PRODAJNIM MJESTIMA. NEKA GA PO POTREBI ISPIŠU I DRŽE U BLIZINI POS BLAGAJNE!!!

 

Kako smo već i pisali, iznosi na 4D POS blagajnama automatski će se konvertirati u euro. Ako koristite on-line POS blagajnu, sve će se odraditi otvaranjem nove poslovne godine u centrali, a ako koristite off-line POS blagajnu, otvaranjem nove poslovne godine na samoj POS blagajni (Glavni izbornik POS blagajne --> Alat --> Otvaranje nove godine).

Kako bi olakšali izračun i povrat gotovine kod same naplate (F9) dodana je nova tipka Račun povrata gotovine do 15.01.2023. godine (slika dolje).

 

Time smo operaterima olakšali rad i smanjili mogućnost greške. Omogućen je unos jedne, druge ili obje valute te izračun povrata novca.

Nakon završetka dodavanja stavaka u račun na POS blagajni, poziva se tipka F9 kako bi se isti naplatio, a na formi za naplatu poziva se tipka Račun povrata gotovine do 15.01.2023.

Njenim pozivanjem otvorit će se forma koja omogućuje unos iznosa u kunama ili eurima koje daje kupac i automatski izračun iznosa kojeg je kupcu potrebno vratiti (ili obje valute kako je vidljivo na primjeru dolje).

Podsjećamo da i 4D POS blagajnu možete testirati s eurom prije stupanja na snagu zakonskih odredbi (4D Wand Info Br.540 – Otvaranje Demo tvrtke).

Obratite pažnju na početno stanje POS blagajne kod otvaranja prvog dnevnog prometa u 2023. jer se taj iznos neće konvertirati već samo prenijeti. Dogodit će se da iznos koji je bio u kunama npr. 500kn postane 500€. Izmjenu možete napraviti i naknadno (Glavni izbornik POS blagajne --> Pregled prometa --> Akcije --> Promjena datuma, početnog iznosa i napomene). Početni iznos mora biti isključivo u € jer samo njih smijete uzvratiti kupcu.

 


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.