4D WAND INFO

Br: 552, 21.11.2022.
 

Povratak na listu

EURO VII - PRELAZIMO NA EURO! (PROBLEM 1, 2 ili 3 lp I KONVERZIJA U EURO)

Iako smo u ovom pripremnom periodu u nekoliko navrata isticali i pojašnjavali „problem 1 lp“ još jednom posebno ističemo da prije prelaska na euro na skladištu ne smijete imati zadužene robe po jednu, dvije ili tri lipe nabavne vrijednosti, bez obzira koliko komada pojedine robe imali. Ako imate tako zaduženu robu, ili još goru situaciju da ste takvu robu proslijedili dalje (Izdavanje na revers (REI), Izdavanje na komisiju (KOI)…), takva stanja i dokumente svakako i neizostavno treba riješiti u 2022. godini tj. prije prijenosa stanja u 2023. godinu i konverzije u euro.
Da pojasnimo na konkretnom primjeru. Problematična je sva roba koju ste na stanje zaprimili po 1, 2 ili 3 lp. Naime, matematika je neumoljiva i jednostavno nije moguće takve vrijednosti podijeliti s tečajem i prikazati u najmanjoj jedinici eura tj. u centima. Najmanja vrijednost koja se može izračunati i prikazati na dvije decimale (uz ogromnu razliku zbog zaokruživanja) kao 1 c je 4 lp.

Na slici je prikazan Popis početnog stanja skladišta (PPS) koje je preneseno u 2023. i koji se ne može odobriti (slika dolje) jer stavke nastale konverzijom u euro imaju vrijednost 0 (nula). Rješenje nije brisanje takvih stavki jer usporedba stanja između godina ne bi nudila iste vrijednosti. Problem treba riješiti u 2022. i ponoviti prijenos Početnog stanja skladišta ili dokumenata ako se radi o npr. prenesenom reversu.

U svakom slučaju, a u cilju ispravnog prijenosa u novu poslovnu godinu, u suradnji s knjigovodstvom, poreznim savjetnikom itd. svakako odlučite što i kako s tom robom. Dokumenti kojima možete utjecati na postojeću zalihu su Razduženje skladišta (RAS) i Zaduženje skladišta (ZAD). Umjesto razduženja i zaduženja za takve robe možete napraviti i Zapisnik o promjeni nabavne vrijednosti (ZNV). Ako ste takvu robu slali dalje putem reversa ili izdatnica na komisiju, vratite tu robu na skladište (povrat reversa, povrat robe izdane na komisiju), promijenite nabavnu vrijednost i ponovo je izdajte. Još jednom napominjemo da je rad s realnim nabavnim vrijednostima najbolja i najispravnija opcija (minimalno 8 lp).

Kako najlakše pronaći i filtrirati artikle kojima je nabavna cijena manja od 4 lp?

Prikaz nabavne cijene svakog pojedinog artikla možete pronaći u tabeli artikala u koloni prosj.nc (ako nije vidljiva pomjerajte tabelu do kraja desno, a ako i tada nema kolone provjerite da li je prikaz iste uključen (desna tipka miša na naslovu bilo koje kolone --> Setiranje kolona).
Kako bi izbjegli pojedinačno traženje u šumi artikala predlažemo da preko Dinamičkog izraza na jednostavan način označite sve takve artikle i tipkama za prikaz prikažete samo one koje imaju tražene vrijednosti.
Dakle, u tabeli artikala prvo odaberete skladište koje želite pretražiti i pozovete F3. Upišete dinamički izraz SSK:NABCIJENA<0.04 AND SSK:NABCIJENA>0 AND SSK:KOLICINA1<>SSK:KOLICINA2 (pazite, radi se o decimalnoj točki a ne zarezu), svakako uključite kvačice Dinamički izraz i Učitaj zalihu, i na dnu forme aktivirajte tipku Označi. Potom na vrhu tabele odaberite ikonu prikaz smo označenih slogova. Na tabeli će ostati samo robe koje imaju nabavnu cijenu manju od 4 lp.

Naglašavamo da operaciju pretraživanja s F3 i dinamičkim izrazom morate ponoviti za svako skladište posebno.

Sve spomenute radnje i operacije, bez ikavih ograničenja i straha, možete probati u demo tvrtki. Kako otvoriti demo i kako probati sve bitno za konverziju u euro, a prije samog nastupanja zakonskih rokova, posebno smo opisali u 4D Wand Info-u Br. 540 – Otvaranje demo tvrtke s realnim podacima.

 

 

 


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.