Trgovački predstavnici

Registar trgovačkih predstavnika omogućava praćenje aktivnosti i realizacije svakog pojedinog trgovačkog predstavnika pod uvjetom da se na dokumentima odabere ili naknadno upiše predstavnik. Proces odabira i upisivanja može biti i automatiziran ako se trgovački predstavnik zakači na komitenta/partnera ili ako se u parametrima programa označi da je obavezan unos trgovačkog predstavnika.

Tabelu Trgovačkih predstavnika ažurirate pozivanjem jednog od modula Maloprodaja, Veleprodaja, Financijsko knjigovodstvo, Carinsko poslovanje..., pozivom padajućeg izbornika Registri i odabirom izborne linije Trgovački predstavnik. Njenim odabirom otvorit će se tabela spremna za Unos novog trgovačkog predstavnika, Izmjenu postojećeg ili Brisanje (*brisanje je moguće samo kada trgovački predstavnik nije korišten niti na jednom dokumentu u tekućoj godini).

Na vrhu tabele na statusnoj liniji vidljive su standardne ikone za pretraživanje, označavanje i prikaz te ikone za prikaz trgovačkih predstavnika koji su stavljeni van uporabe kao i ikona o prikazu podatka tabele u MS Excelu (Ctrl+Alt+E).

Pozivom padajućeg izbornika Trgovački predstavnik --> Stavljanje trgovačkog predstavnika van upotrebe odabrani predstavnik (ili predstavnici) bit će premješteni i neće biti vidljivi na tabeli trgovačkih predstavnika. Opcija se uobičajeno koristi u situacijama kada netko napusti tvrtku ili prestane biti trgovački predstavnik. Za povratak trgovačkog predstavnika na glavnu tabelu potrebno je odabrati ikonu za prikaz predstavnika koji su stavljeni van upotrebe i potom pozvati padajući izbornik Trgovački predstavnik --> Vraćanje trgovačkog predstavnika u upotrebu.

Odabirom tipke Unos program otvara formu za definiranje novog trgovačkog predstavnika. Forma se sastoji od sljedećih polja koja se prema potrebi popunjavaju:

Šifra - omogućen je unos brojčanog ili slovnog niza, ovisno o želji korisnika

Naziv - ime i prezime trgovačkog predstavnika

Adresa - može se unijeti ali podatak nije obavezan

Telefon - može se unijeti ali podatak nije obavezan

Osoba - klikom na strelicu prema dolje otvara se registar osoba gdje se može odabrati osoba različita od trgovačkog predstavnika. Polje se koristi za dodatne funkcionalnosti kod upotrebe 4D Wand IMC-a i aplikacije za mobilne uređaje.

 


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.