Meni (padajući izbornici)

Nakon startanja nekog modula aplikacije, program otvara ekran na kome se nalaze padajući izbornici i izborna linija. U meniju se nalaze sve opcije neophodne za rad u modulu. Na izbornoj liniji se nalaze tipke za poziv nekoliko najčešćih opcija u modulu. Npr. u modulu Veleprodaja se na izbornoj liniji nalaze tipke za izbor organizacijske jedinice, otvaranje tabele artikala, tabele komitenata, primki, prijenosnica, otpremnica, pretponuda, ponuda, ulaznih i izlaznih faktura, itd. Sve opcije koje se mogu pozvati sa izborne linije dostupne su i iz padajućih izbornika.

Ovako izgleda jedan od pripadajućih izbornih linija u 4D Wand-u.

Da bi otvorili padajući izbornik potrebno je:

kliknuti mišem na padajući izbornik (npr. Registri).

Pritisnuti kombinaciju Alt+podvučeno slovo menija (R za slučaj menija "Registri").

Kada ste osvijetlili željenu opciju pritisnite tipku Enter i otvorit će se padajući izbornik.

Ovako izgleda jedan padajući izbornik

Da bi aktivirali jednu od ponuđenih opcija potrebno je:

iz ponuđenih izbornih linija odabrati željenu te na nju kliknuti mišem.

pritisnuti podvučeno slovo jedne od ponuđenih opcija (bez pritiska na tipku Alt).

Nakon izbora jedne od opcija padajućih menija program otvara novi prozor. To može biti tabela s listom slogova, forma s poljima za unos vrijednosti ili prozor s upitom za izbor različitih akcija.

Tipke na izbornoj liniji se aktiviraju jednostavnim klikom miša na istu. Međutim, ako miš zadržite 2 sekunde nad tipkom, program će otvoriti malu napomenu s opisom procedure koja se poziva se te tipke (npr. Knjiženje). Ukoliko se tipka može aktivirati nekom kombinacijom tipki onda će se opis kombinacije nalaziti pored opisa procedure (npr. Knjiženje Ctrl+K).


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.