Jedinice mjere

Za pregled tabele Jedinice mjere trebate pozvati jedan od modula: Veleprodaja, Maloprodaja, Financijsko knjigovodstvo, Servis ili Carinsko poslovanje. Ulaskom u jedan od njih u padajućem izborniku Registri odaberite izbornu liniju Jedinice mjere. Pritiskom na ovu izbornu liniju program otvara tabelu Jedinice mjere.

S programom dolazi definirano nekoliko osnovnih jedinica mjere koje se najčešće koriste.
Npr. gram, garnitura, kilogram, komad, komplet, litar, metar, par, sat...

Svaka od već unesenih određena je šifrom i nazivom.

Tipke za ažuriranje, Unos, Izmjena, Brisanje, nalaze se u donjem lijevom kutu. Za unos nove jedinice mjere pritisnite tipku Unos ili koristite kombinaciju Alt+U na tipkovnici. Program otvara formu za unos nove jedinice mjere. Forma se sastoji od sljedećih polja koja trebate popuniti:

Oznaka jedinice mjere:U ovo polje unesite oznaku jedinice mjere i kao takva ista će se ispisivati na dokumentima gdje god je to potrebno (npr. kom).

Naziv jedinice mjere: U ovo polje upišite puni naziv jedinice mjere (npr. Komad).

Oznaka jedinice mjere na stranom jeziku: U ovo polje unesite oznaku, ako je različita od lokalne, a koja će se koristiti prilikom ispisa jedinice mjere na narudžbi stranom dobavljaču.

Oznaka jedinice mjere za slanje eRačuna: međunarodnu oznaku jedinice mjere, koja je neophodan podataka za slanje eRačuna, potražit u registru klikom na ikonu globusa desno od polja. Istu prepišite u polje. Dodatne informacije potražite na ovoj poveznici.

Na web-u se količina za JM unosi decimalno: Odbirom ove opcije omogućava se decimalani unos jedinice mjere ne web-u .

Pritiskom na tipku OK program prihvaća unesene podatke i oni se prenose u tabelu jedinica mjere. Postupak ponavljati onoliko puta koliko novih jedinica mjere želite definirati.
Tabelu Jedinice mjere možete pretraživati po nazivu i po šifri. S desne strane tabele nalaze se kartice Po šifri i Po nazivu čime se mijenja redoslijed prikaza Jedinica mjere. Za brzo pronalaženje sloga u registru koristite lokator.


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.