Osnovna sredstva

Pitanja

Kako dobiti popis prodanih osnovnih sredstava?

Kako prodati (fakturirati) osnovno sredstvo?

Odgovori

Kako dobiti popis prodanih osnovnih sredstava?

Poštovana,

navedeni izvještaj je dostupan kroz meni ispisi nad dokumentima osnovnih sredstava. Potrebno je odabrati listu osnovnih sredstava po tipu dokumenata u preriodu.

 

Potrebno je odabrati listu osnovnih sredstava po tipu dokumenata u periodu, zadati traženo razdoblje, te odabrati prodaju osnovnih sredstava.

Na izvještaju ćete dobiti podatke o nabavnoj i otpisanoj vrijednosti prodane robe.

Kako je prodajna vrijednost u osnovnim sredstvima informativnog karaktera (slobodno se upisuje) iste nema na ovom izvještaju. Ukoliko Vam je potrebna informacija o prodajnoj vrijednosti osnovnih sredstava, tada predlažemo da koristite  listu dokumenata po tipu za određeno razdoblje.

Na ovom izvještaju će se vidjeti pregled svih dokumenata koji se odnose na prodaju osnovnih sredstava sa kumulativnim podatkom o prodajnoj vrijednosti osnovnih sredstava po svakom dokumentu.

Kako prodati (fakturirati) osnovno sredstvo?

Kada iz 4D Wand-a želite prodati (fakturirati) osnovno sredstvo, isto je potrebno odraditi kroz knjigu izlaznih računa (IRA) u modulu Veleprodaje ili Financijsko knjigovodstvo, tako da prvo u registru usluga otvorite novu uslugu (npr. Prodaja osnovnog sredstva), koju ćete zakačiti u stavkama izlaznog računa, a u opis usluge možete napisati koje osnovno sredstvo prodajete tj. fakturirate. Cijenu po kojoj fakturirate osnovno sredstvo određujete sami. Nakon toga, u modulu Osnovna sredstva --> Dokumenti osnovnih sredstava, potrebno je napraviti dokument Prodaja osnovnih sredstava. U stavkama tog dokumenta iz registra odabrati osnovno sredstvo koje prodajete kako bi ono dobilo status prodanog osnovnog sredstva. Ako osnovno sredstvo nije amortizirano u tom slučaju na njega se ne bi dalje obračunavala amortizacija.
Inače, osnovna sredstva nije potrebno voditi na skladištu kao zalihu jer se ne radi o trgovačkoj robi. Ako slučajno počnete koristiti trgovačku robu kao osnovno sredstvo tada ga je prije stavljanja u upotrebi u osnovnim sredstvima potrebno razdužiti sa skladišta dokumentom razduženje skladišta.

 


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.