Napomene za dokumente

Za svaki od dokumenata možete napisati proizvoljnu napomenu koja će se ispisivati samo na jednom dokumentu. Međutim, program vam omogućava kreiranje više napomena. Jednu od tih kreiranih napomena možete postaviti kao osnovnu napomenu koja će se ispisivati na svim dokumentima jednog tipa. Npr. napomena koja se ispisuje na svim Reversima.

Tabelu Napomene za dokumente možete ažurirati pozivanjem modula Veleprodaja, Maloprodaja, Plaće, Financijsko knjigovodstvo, Servis, Servis vozila, Carinsko poslovanje i Adresar. Ulaskom u jedan od njih pozovite padajući izbornik Registri --> Napomene za dokumente. Odabirom izborne linije program otvara tabelu s već definiranim napomenama. Isti registar možete pozvati s bilo koje tabele dokumenata klikom na tipku Napomena.

Pozvana tabela je podijeljena na dva dijela. Gornja tabela je tabela koja se ažurira i u njoj se nalaze nazivi napomena. U donjem dijelu možete vidjeti tekst koji će se ispisivati na dokumentima za odabranu napomenu.
Na gornjem dijelu tabele nalaze se dva padajuća izbornika: Napomene i Ispis. Pozivom Napomene --> Export napomena / Import napomena program daje mogućnost exporta ili importa odabrane napomene a odabirom Ispis --> Lista definiranih napomena imate mogućnost ispisa liste već definiranih napomena.
Tipke za ažuriranje napomena, Unos, Izmjena, Brisanje, nalaze se u donjem dijelu tabele. Pritiskom na tipku Unos program otvara formu za uređivanje napomene. Forma se sastoji od sljedećih polja:

Redni broj: U ovo polje upisujete redni broj napomene. Program vam omogućava kreiranje 9999 različitih napomena. Npr. ako u polje Redni broj stavite 2000, tekst koji upišete u opis automatski će se ispisivati na dokumentima koje ispisujete iz modula Kamate.

Opis: U ovo polje upisujete naziv ili neki opis po kome će napomena biti prepoznatljiva u tabeli napomena.

Tekst napomene: U ovo polje upisujete proizvoljno dugačak tekst napomene koja će se ispisivati na dokumentima

Pritiskom na tipku Ok uneseni podaci se prihvaćaju i redni broj i opis napomene se prepisuju u tabelu napomena.

Poziv tipke Napomena s bilo koje tabele dokumenata

Pritiskom na tipku Napomena s tabele dokumenata program otvara tabelu koja se sastoji iz dva dijela.
U gornjem dijelu biće ispisana osnovna napomena koja se ispisuje na svim dokumentima jednog tipa.
U drugi dio upisujete slobodnu napomenu koja će se ispisivati samo na dokumentu koji je bio osvijetljen kada ste pritisnuli tipku Napomena. Pritiskom na tipku Ok na ispisu osvijetljenog dokumenta možete vidjeti osnovnu napomenu i napomenu samo za taj dokument.

Jednu od već kreiranih napomena možete postaviti na ovom mjestu kao osnovnu. Pritiskom na tipku Izbor napomene koja se nalazi u donje dijelu tabele program otvara tabelu Izbor i uređivanje napomene za dokumente. Jednu od već kreiranih napomena trebate označiti i pritisnuti tipku Izbor. Tekst odabrane napomene će se ispisati u gornjem dijelu tabele Napomena i ako stisnete tipku Postavi kao osnovnu napomenu on će se ispisivati na svim ostalim dokumentima tog tipa od momenta kreiranja.
Pritiskom na tipku Brisanje napomena tekst odabrane napomene će se obrisati.
Ako ste u polje za ispis teksta napisali neku napomenu pritiskom na tipku Kopiranje napomene program šalje upit da napomena za dokument nije prazna i da li ste sigurni da želite obrisati napomenu za aktivni dokument i umjesto nje upisati osnovnu napomenu. Ako ste sigurni da želite stisnite tipku Da.
Pritiskom na tipku Ok program prihvaća sve napisane ili izmijenjene napomene.

Napomene

Napomene za dokumente (4D Wand Info 013)


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.