4D Wand Info

Br: 109, 21.11.2005.
 

Povratak na listu


INFOING D.O.O., KARLOVAC – RASKID UGOVORA O DISTRIBUCIJI PROGRAMSKOG RJEŠENJA 4D WAND

Zbog neizvršavanja ugovorenih obaveza, nepridržavanja dogovorenih postupaka, neprimjerenih marketinških nastupa u obliku velikog broja SPAM poruka, nemogućnosti održanja visokih standarda obuke, implementacije i podrške, bili smo prisiljeni otkazati ugovor o distributerstvu sa tvrtkom Infoing d.o.o. iz Karlovca dana 28.10.2005. godine.
Stoga obavještavamo sve korisnike 4D Wanda da Infoing d.o.o., Karlovac, nema više prava nuditi, prodavati, implementirati i održavati 4D Wand, kao niti bilo koji drugi proizvod tvrtke 4th Dimension.
Ispričavamo se korisnicima 4D Wanda koje je do sada održavao Infoing d.o.o., a koji nisu obavješteni o novonastaloj situaciji. Raskid ugovora je dogovoren na zajedničkom sastanku dana 17.10.2005. godine, a pismenim putem sa naše strane i dana 28.10.2005. godine i InfoIng d.o.o. je primio u svoju obavezu i imao dovoljno vremena da sve korisnike koje je održavao, upozna sa prekidom suradnje sa našom tvrtkom. Ukoliko niste informirani, a želite dobiti podrobnije informacije, molimo vas da se obratite direktno nama, kako bismo vam pružili sve relevantne informacije.
Još jednom izražavamo žaljenje zbog prekida suradnje i Infoingu želimo sve najbolje u budućem poslovanju. Ujedno, u naše ime ispričavamo se svima koji su primili SPAM poruke od tvrtke InfoIng d.o.o., a tiču se našeg programskog rješenja 4D Wand i svima koji su, zbog postupaka Infoing d.o.o., dovedeni u zabludu i eventualno krivo informirani.

DJELOMIČNO PLAĆENI R2 RAČUNI UKLJUČENI U OBRAČUNU PDV-A

U knjizi ulaznih računa za dane predujmove (UFB) omogućeno je Automatsko kreiranje avansa za djelomično plaćene R2 račune.

Potrebno je prije svakog obračuna poreza pozvati ovu opciju da bi se kreirali računi za djelomično plaćeni R2 račun. Znači, na uplaćeni iznos računa će se kreirati novi račun za primljeni predujam. U slučaju da je račun u više puta djelomično plaćen, prethodno napravljeni računi se storniraju i kreira se novi račun na ukupno uplaćeni iznos.

Posebno skrećemo pažnju da, ako se jednom započene sa ovim procesom, potrebno je prije svakog obračuna PDV-a zadati ovaj proces, jer u protivnom obračun PDV-a neće biti točan.

OBRAČUN PLAĆE NA NAJVIŠU OSNOVICU U obračunu plaće je dodana mogućnost izračuna neto plaće kada se doprinosi za mirovinska osiguranja (I i II stup) obračunavaju na najvišu osnovicu za plaćanje doprinosa za mirovinska osiguranja.
Tijek izračuna neto plaće je isti kao i za redovne plaće (označe se djelatnici i pozove ikonica za unos neto plaće). Prije obračuna plaće potrebno je u registrima programa (Plaće --> Registri --> Opcije programa --> Doprinosi), pod doprinosima, upisati najviši iznos osnovice za mirovinska osiguranja. Za ovu godinu taj iznos je 35.670,00 kn.

Spomenimo kod plaća i još jednu izmjenu. Naime, kod ispisa platnog listića, umjesto Isplatna lista stavljen je tekst Obračun plaće.
Isto tako s novim Pravilnikom o porezu na dohodak usklađeni su obrasci (IP, DNR, ID-1, Potvrda o isplaćenom primitku).

NALJEPNICE ZA OSNOVNA SREDSTVA

U modulu Osnovna sredstva dodana je opcija ispisa labela (naljepnica) za osnovna sredstva.
Ispis labela dostupan je iz padajućeg izbornika Registri --> Osnovna sredstva --> Ispisi --> Labele kao i iz padajućeg izbornika Dokumenti --> Dokumenti osnovnih sredstava --> Obrade --> Labele. Prije ispisa labela potrebno je prvo označiti osnovna sredstva za koja se traži ispis. Pozivanjem ispisa pojavljuje se forma kao na slici (1. predstavlja naziv labele, a 2. broj polja koja želite preskočiti ako list na kojem ispisujete nije pun).

ZBIRNI NALOG ZA BANKU - PONOVO

Još ćemo jednom skrenuti pažnju na nekoliko važnih činjenica vezanih za virmane tj. posebno na Zbirni nalog za banku (više o zbirnom nalogu za banku pročitajte u 4D Wand Info-u Br.60).
Kod predaje virmana u Fini naziv datoteke mora biti MMddmmgg.Zap , a za preuzimanje datoteke putem internet bankarstva poslovnih banaka preimenujte u naziv koji određuje poslovna banka (najčešći je MMddmmgg.txt).

Posebno bi naglasili da svakako, kod kreiranja datoteke, u polje IZDOK obvezno upišite šifru 701 (naznačeno na slici). Naglašavamo jer imamo česte upite zbog neispravnih zbirnih naloga upravo zbog neispunjenog polja IZDOK.

PARAMETRI PROGRAMA VEZANI ZA JEDNOG KORISNIKA

Poznato Vam je da u parametre programa 4D Wanda mogu ući samo ovlaštene osobe sa najvišom razinom pristupa. To je ponekad dovodilo do nezgodnih situacija kada takve osobe nisu bile dostupne (čest je slučaj da se nepažnjom isključi pregled dokumenata prije ispisa, a nema osobe koja bi mogla ući u parametre programa i ponovo uključiti navedenu opciju).
Kako bi smo doskočili tome i omogućili da svaki djelatnik ima mogućnost ulaska i mjenjanja tih osnovnih postavki (npr. način sortiranja stavki na izvještajima, upit načina sortiranja na dokumentima, automatski ispis dokumenata (bez pregleda) te broj dodatnih redova na tabeli artikala) dodali smo novu ikonu u parametre programa – Parametri korisnika.
Ako nemate dozvoljenu razinu pristupa tj. pravo ulaska u parametre programa, klikom na ikonu Parametri programa nećete vidjeti ikonu prikazanu na slici, već dvije kartice (Dokumenti i Izgled) sa navedenim opcijama koje vam je dozvoljeno mjenjati.
Osim spomenutog, dodali i smo i mogućnosti odabira fonta (MS Sans Serif, Verdana i Tahoma) i njegove veličine kao i način njegova prikaza (podebljani ili obični) kako bi si korisnici mogli odabrati ono što im najviše odgovara.

POS – KARTICA IZGLED

Nadovezujući se na prethodnu temu, spomenimo da smo u POS blagajni omogućili nešto što ste nam poodavno tražili – prozor POS blagajne se može povećati!
U Podacima o korisniku na POS blagajni dodali smo novu karticu – Izgled. Klikom na nju omogućava se promjena naziva fonta, veličine fonta koji se koristi kao i oblik fonta.

Upravo veličina fonta omogućava povećanje POS blagajne. Stoga, ako na 17'' monitoru želite vidjeti veliki POS, veličinu fonta stavite na maksimalnu vrijednost (14).
Da bi se promjenjene vrijednosti vidjele, potrebno je nakon izmjene izaći iz POS blagajne i ponovo se vratiti. Napomenimo i to da ukoliko je POS blagajna u vezi sa serverom, promjenom ovih vrijednosti ne mjenjate vrijednosti u 4D Wandu.

OBAVEZAN UNOS DIMENZIJE NA DOKUMENTU

Malo smo preuredili parametre programa i proširili mogućnosti određivanja obaveznih unosa na neke koji do sada nisu bili mogući, a u praktičnom radu je iskrsla potreba da se koriste.
Jedno od njih je i obaveza unosa Dimenzije/a na dokumentu.

Dakle, ako želite da je na vašim dokumentima obavezan unos mjesta troška, kao i dimenzije (ili više njih), potrebno je otići u Parametri programa --> Setriranje dokumenata --> Dimenzije i u ponuđenoj kartici poklikati što želite da se obavezno unosi.

PUNJENJE RAZDUŽENJA SKLADIŠTA SVIM STAVKAMA NA STANJU

Poznato je da postoji niz dokumenta koje je moguće popuniti svim stavkama na stanju, tj. svom robom koja se trenutno nalazi na tom skladištu.

Izlazeći u susret korisniku kojem je to zatrebalo, napravili smo isti proces na dokumentu Razduženje skladišta (RAS).

Proces se poziva sa tabele dokumenata Razduženje skladišta (RAS) iz padajućeg izbornika Obrade --> Automatsko punjenje razduženja skladišta svim stavkama na stanju (vidi sliku). Pojaviti će se poruka koja će vas upozoriti da ste pozvali navedebi proces, kao i upozorenje o mogućnosti dužine trajanja procesa. Klikom na Ok razduženje skladišta će se popuniti svom robom sa stanja odabranog skladišta.

UPOZORENJE !!!

U 4D Wand Info-u Br. 78 od 10.11.2003. smo proveli anketu o monitorima i rezolucijama na kojima vaši monitori rade. Povratne inforamcije su istakle potrebu da vam damo još vremena za zamjenu postojećih monitora. Poštivajući vaše želje tj. produžujući rok skoro za dvije godine, a s obzirom da već duže vrijeme ne možemo stavljati sva potrebna polja na pojedine prozore, upozoravamo vas da će dana 01.01.2006. godine minimalna potrebna rezolucija za 4D Wand biti 1024 x 768 . Ovo ne vrijedi za modul 4D Wand POS za koji će ostati minimalna rezolucija 640 x 480 kao i do sada. Molimo sve korisnike da sa svojim administratorima sustava provjere da li  monitori na kojima se pokreće 4D Wand mogu podržati rezoluciju 1024 x 768. Detaljan opis provjere možete pronaći u navedenom 4D Wand Info-u. Hvala na razumjevanju.


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.