4D Wand Info

Br: 92, 12.10.2004.
 

Povratak na listu


REZULTATI ANKETE IZ 4D WAND INFO Br. 89

Učestalo ponavljamo da je vaše mišljenje nešto do čega jako držimo, te vas stoga podsjećamo na anketu koju smo provodili prethodnih dana/tjedana (4D Wand Info Br. 89). Prvenstveno se zahvaljujemo na velikom odazivu, stručnim, a povremeno i šaljivim odgovorima. Upravo ta brojnost i stručnost vaših odgovora pomogli su nam da odlučimo slijedeće:

Nadzorne knjige

u većini slučajeva korisnicima je potrebna Nadzorna knjiga za promet roba. To već imamo.

od onih koji su se odazvali na anketu, saznali smo da se najčešće traži i Nadzorna knjiga za promet usluga. To ćemo napraviti.

I na tome ćemo se zaustaviti jer bi svaki daljni razvoj bio neisplativ. Obrazložiti ćemo to citatom jednog našeg korisnika: '' ... Slijedom te zakonske odredbe kupili smo dotičnu knjigu u Narodnim novinama za cijenu od 174,46 kn. Bilo bi jako lijepo da u 4D Wandu, uz sve što taj program pruža, postoji mogućnost ugradnje Zakonom propisanih knjiga, ali ako bi ta mogućnost koštala više od cijene koštanja iste... ''

Očevidnici
Za Očevidnike, vjerojatno zbog svoje specifičnosti i uskog kruga korisnika kojima to treba, odaziv na anketu je bio slab. To nas nije spriječilo i da na osnovu tako slabog interesa odlučimo da iste, tj. Očevidnike, nećemo za sada razvijati (osim ako se ne iskaže interes većeg broja naših korisnika kojima to uistinu treba i koji bi isto bili spremni financirati). Na anketu je reagirao samo jedan naš distributer za svoga jednog korisnika (anketa je poslana na 145 fax telefona i na oko 800 e-mail adresa). Dakle, (ne)isplativost kvalitetnog programiranja je očita...

PROMJENE BROJA DP NA TABELI DNEVNIH PROMETA

Iz programskih razloga, promjenili smo način prikaza broja dnevnog prometa na tabeli dnevnih prometa, u koloni Promet. Naime, dosadašnji način uključivao je prikaz šifre blagajne i samog rednog broja DP. (npr. 10001). Nakon promjena, isti broj će se prikazati u obliku 010001 (primjetite dodatnu nulu ispred prvog broja). Promjena će biti vidljiva samo onima koji su imali jedinične šifre pos blagajni (<10).

RNI SU ISKLJUČENI IZ PREGLEDA PRODAJE

Izvještaj koji se najčešće traži od 4D Wanda je pregled prodaje za neki period. Sami izvještaj nije ničim upitan, a kamo li nevjerodostojan, već kreiran na osnovu iscrpnih i relevantnih podataka izvučenih iz 4D Wanda. No međutim, ako u svom poslovanju imate i proizvode koji su sastavljeni radnim nalozima, ovisno o stajalištu što vam treba, nametnula se dilema da li u takav pregled prodaje uključiti i komponente nekog proizvoda ili isključivo samo proizvod.

Nakon podužeg razmatranja i sagledavanja mogućih posljedica, odlučili smo da izvještaj o pregledu prodaje u datom periodu, više ne uključuje RNI (izlazne radne naloge) već samo gotove proizvode, a za one kojima je i takav izvještaj (sa uključenim RNI) potreban, u padajućem izborniku 'Rob. izvještaji --> Prodaja, dodali smo i 'kumulativno sa uključenim RNI'.

PLAĆE – EXPORT ZA PRIVREDNU BANKU

Nedavno smo pisali (4D Wand Info Br.90) o polju ' Naš broj' za export i naveli kako za sada to potrebno samo za export plaća za RBA te da se u to polje upisuje samo njihova šifra vašeg poduzeća. Slična situacija se ponavalja i za Privrednu banku osim što u polje 'Naš broj' za banku treba upisati šifru domicilne podružnice (npr. 07) i šifru poslovnice (npr 121) tako da će u konačnici u polju biti upisano 07121. Naravno, za konkretne šifre obratite se vašoj banci.

IZ PRETHODNIH VERZIJA 2.

PRIKAZ SAMO NEODOBRENIH DOKUMENATA I ZABRANA PREKIDA UNOSA DOKUMENATA

U Parametrima programa --> Setiranje dokumenta --> Dokumenti, imate dvije nove mogućnosti. Naime, za slučajeve kada ne želite dozvoliti prekid unosa dokumenta, potrebno je uključiti ovu kvačicu. Na taj način klikom na Unos, dokument koji ste krenuli kreirati više nije moguće obrisati, iako vam je u pravima pristupa omogućeno brisanje dokumenata. Primjena ove funkcije korisna je samo onda kada želite imati uistinu potpunu kontrolu nad dokumentima.

Druga ponuđena mogućnost je, da se stavljanjem kvačice, tabele robnih dokumenta uvijek otvaraju tako da prikazuju samo neodobrene dokumente. Naravno da se izbornikom prikaza dokumenta uvijek možete vratiti na neki od drugih načina (po broju, datumu, skladištu i sl.).

PRAVO PRISTUPA ZA EDITIRANJE (UNOS, IZMJENA, BRISANJE) NAPOMENE NA KOMITENTU

Učestalost upotrebe Napomena na partnerima iziskuje i mogućnost njihove zaštite od neovlaštenog mijenjanja. Kako bi spriječili neovlašteno (ili nehotično) mijenjanje, u modulu Korisnici i prava pristupa, uveli smo novo pravo br. 216 – RM: Ažuriranje napomena komitenata . Ako pravo nije uključeno, napomene ćete moći pregledavati ali iste nećete moći mijenjati. Napominjemo da se nikakva poruka neće javljati već jednostavno ništa nećete moći upisati niti obrisati u napomeni..

REALIZACIJA KOMERCIJALISTA

Rekapitulacije dokumenata sadrže raznovrsne izvještaje iz kojih je moguće (biranjem određenih postavki) steći uvid u poslovanje tvrtke.
S obzirom da ste iskazali potrebu za detaljnjijim i svrsishodnijim praćenjem komercijalista (njihove realizacije), na formi Rekapitulacije dokumenta, dodali smo polje

u kojem je moguće odabrati komercijalistu. Time smo omogućili, na osnovu odabira određenih postavki, kreiranje izvještaj iz kojeg bi bila vidljiva realizacija samo tog, odabranog komercijaliste. Naravno, i nadalje ostaje mogućnost nakon odabira Tipa dokumenta' -Sortiranje po komercijalistima', čime se dobije izvještaj za sve komercijaliste. Napominjemo da u tom slučaju polje Za komercijalistu' mora biti prazno.


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.