4D Wand Info

Br: 87, 01.04.2004.

Povratak na listu


NOVO U 4D DNEVNICIMA

Iako smo svojevremeno pisali da 4D Dnevnike nećemo u dogledno vrijeme razvijati/unapređivati, kao i bezbroj puta do sada, poklekli smo pod pritiskom kako bi smo udovoljili dijelu zahtjeva. Naravno, samo onom dijelu koji će obradovati većinu korisnika 4D Dnevnika.

Velika novost su statistike komitenata i vrsta podrške. Ako iz padajućeg izbornika Dnevnici pozovete Ispis statistika dnevnika, otvoriti će se forma pomoću koje ćete odrediti (unošenjem razdoblja, od koga ili za koga, odabirom partnera, vrste podrške, načina sortiranja, statusa dnevnika ili tipa ispisa) kakav izvještaj želite. Npr. time je moguće saznati recimo koliko je bilo telefonskih poziva, za mjesec dana, od jednog partnera za jednog djelatnika. Ako je prilikom obavljenih telefonskih razgovora uneseno i vrijeme, moguće je dobiti i statistiku utrošenog vremena.

Kada smo već spomenuli vrijeme i tu je došlo do određenih izmjena. U prethodnim inačicama, vrijeme je upisivano kao broj (npr sat i 30 minuta upisivano je kao 1:50). Od ove inačice, vrijeme se upisuje u standardnom obliku hh:mm, gdje su hh sati a mm utrošene minute.
Isto tako, u Vrstama podrške dodano je polje Prosječno trajanje u koje je moguće unijeti vrijeme trajanja koje će se povlačiti svakim pozivom određene vrste podrške. Naravno da je tako povučeno polje uvijek moguće i izmjeniti, te na taj način unjeti pravo vrijeme trajanja usluge, podrške, intervencije i sl. Kao i kod svih statistika, ispravno uneseni, ažurni i pravovaljani podaci uvelike pridonose vjerodostojnosti rezultata takvih statistika.

NA DODAVANJE DODATNOG RABATA U POSTOTKU I IZNOSU DODAN OPIS RABATA

Poznato vam je da se u 4D Wandu nalazi nekoliko opcija za odobravanje rabata, bilo u postotku bilo u iznosu. Učestala upotreba rabata zahtjeva i dodatno pojašnjenje zbog čega je pojedini rabat odobren.
Naravno da je pojašnjenje moguće definirati u napomenama, no zbog čestih promjena rabata, kao i samih razloga njihova davanja, omogućili smo u Odobravanju dodatnog rabata u postotku (ili iznosu) po svim stavkama, Opis za napomenu.

Kako vidite na slici, ako želite da se taj opis upiše na napomenu za taj dokument, isti je potrebno napisati u ponuđeno polje. Upisani tekst će se ubaciti u prethodno definiranu napomenu dokumenta. Na slici je taj tekst istaknut velikim slovima. Da bi se sve izvršilo kako treba, svakako mora biti kliknuta kvačica Upis u napomenu dokumenta.

KREIRANJE KOMISIJSKE IZDATNICE IZ POVRATA ROBE IZDANE NA KOMISIJU

Već uobičajeno - Akcija i Obrada nikada dosta. Stoga smo, slijedeći vaše zahtjeve (zašto ponovo unositi već postojeće stavke?), omogućili kreiranje komisijske izdatnice (KOI) iz povrata robe izdane na komisiju (KOU). Dakle, dovoljno je da sa tabele dokumenata Povrat sa komisije, pozovete padajući izbornik Obrade i iz njega pozovete Kreiranje komisijske izdatnice. Otvoriti će se forma koja će vam ponuditi broj i datum komisijske izdatnice koju želite kreirati. Klikom na OK ista će biti kreirana kao neodobrena komisijska izdatnica.

PLAĆE I STATISTIKE

Kraj godine je potaknuo češće upite o statistikama i to naročito statistikama plaća. Stoga smo napravili poseban set izvještaja iz kojeg je moguće isčitati razne statistike plaća. Vodeći se vašim željama nastojali smo izvući, iz postojećih podataka, sve ono što bi vas moglo zanimati.

Nakon ulaska u modul Plaće, iz padajućeg izbornika Izvještaji, odaberete izbornu liniju Plaće - statistika. Pojaviti će se forma na kojoj je moguće unijeti datum do kojeg želite da vam se kreira izvještaj. Ako plaće vodite po mjestima troška, odabirom određenog mjesta troška, moguće je izvještaj dobiti samo za to mjesto troška. Isto tako, odabirom jednog djelatnika, dobiti ćete izvještaj samo za njega (ukoliko polje ostavite prazno, dobiti ćete izvještaj za sve djelatnike). Odabirom Vrste, izvještaj će se popuniti nekom od vrsti podataka (prikazane su na slici).


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.