Upiti

Upiti su ekrani putem kojih programu pojašnjavate način izvedbe pojedinih akcija, uvjete izvještaja, načine obrade i sl. Karakteristika upita je da ne utječu na podatke, nego na način obrade podataka. Podaci se unose na formi, a ne i na upitu.

Ovo je primjer upita za ispis stanja skladišta:

Primjer upita za broj i datume dokumenta koji se automatski kreira (npr. fakturiranje otpremnice):

Često se u programu javljaju ekrani s porukama u vezi akcija koje korisnik poduzima. Većina od njih na sebi ima samo OK tipku. Drugi imaju Da/Ne tipku, ovisno o izboru desi se ili ne desi akcija. Ovo je primjer upita koji se otvara prilikom kopiranja nekog dokumenta.

Jako je važno da upite dobro pročitate prije nego što odgovorite na njih. Podatke možete neželjeno obrisati, kreirati dokument koji ne želite, aktivirati duuuugu obradu podataka itd. Ponavljamo SVAKI prozor s upitom pažljivo pročitajte.


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.