Unos podataka

Akcijske tipke

OK, Prekid i slične tipke pozivaju akciju koja je na njima upisana. OK tipka će prihvatiti vrijednosti polja na tom prozoru, Prekid će zadržati vrijednosti koje se bile prije poziva ekrana i zaustaviti obradu, tipka Upute će pozvati pomoćni ekran, Izbor će odabrati prethodno pozicionirani slog, itd...
Da bi ste selektirali tipku, potrebno je da dovoljan broj puta pritisnite tipku Tab (Shift+Tab) dok se željena tipka ne osvijetli. Kada je odgovarajuća tipka osvijetljena, pritisnite tipku Enter. Drugi način je da pritisnete tipke Alt+slovo koje je podvučeno na tipki. Npr., Alt+O će aktivirati tipku Izbor. Ako se služite mišem, dovoljno je samo da kliknete mišem na željenu tipku.
Često se na ekranima nalazi tipka koja ima iscrtkani rub oko sebe. To označava da će pritisak na tipku Enter automatski selektirati i aktivirati tu tipku.

Polja za unos teksta

U tekstualnim poljima se od korisnika traži da unese neki od tekstualnih podataka kao što su opis firme ili opis prijemne liste.
Kada selektirate neko polje i ako se u polju nalazi upisan neki podatak, polje je osvijetljeno te bi jednostavni unos teksta obrisao prethodni sadržaj polja. Pritiskom na tipku Home ili tipku End deselektirate polje i omogućavate unos teksta bez brisanja prethodne vrijednosti.

***Istaknuto: Vodite računa da u tekstualna polja ne upisujete neke specijalne znakove (npr. vitičasta zagrada, tilda, točka zarez i sl.) jer program u izvršenju nekih izvještaja takve znakove tretira na poseban način i obično prekida kreiranje izvještaja.

Polja za unos numeričkih vrijednosti

Kada se nalazite u polju za unos numeričkih vrijednosti vrijedno je spomenuti tipku Insert. Postoje dva načina rada koji ovise o tome da li je tipka Insert isključena ili uključena.
Najlakše je da se pozicionirate na jedno polje za unos numeričkih vrijednosti, pritisnete nekoliko puta tipku Insert i tada ćete uvidjeti razliku. Ako je kursor na desnoj strani polja, pri kucanju brojeva isti se dodaju s desna na lijevo kao na kalkulatoru. Ako je kursor na lijevoj strani, kucajući brojeve isti se prepisuju preko postojećih.

*** Istaknuto: U 4D Wand-u, bez obzira na kom ekranu se nalazite, možete pozvati ugrađeni kalkulator pritiskom na funkcijsku tipku F12. Kalkulatorom, standardno, možete izračunati sve željene vrijednosti i dobiveni rezultat upisati nazad u polje s koga je kalkulator pozvan pritiskom na kombinaciju tipki Ctrl+Enter.

Unos datuma i vremena

Datumi i vrijeme se unose u već pripremljena polja za unos takvih vrijednosti. Tako, za unos 23.11.1994 trebate unijeti 23111994 i program će se sam pobrinuti za ispravno formatiranje polja. Dakle, točke nije potrebno unositi. Ovo se odnosi i na unos vremena.

***Istaknuto: U 4D Wand-u, bez obzira na kom ekranu se nalazite, možete pozvati ugrađeni kalendar pritiskom na funkcijsku tipku F11. Kada locirate željeni datum, isti možete upisati nazad u polje s koga je kalendar pozvan pritiskom na kombinaciju Ctrl+Enter.

Da/Ne polja

Da/Ne polja predstavljaju uključi/isključi polja i vizualno se prikazuju kao kvadrat. Uključiti ili isključiti polje možete uz pomoć tastature (pozicionirajte kursor na Da/Ne polje i pritisnite razmaknicu) ili uz pomoć miša (kliknite na polje).

Radio polja

Radio polja omogućuju izbor jedne od nekoliko ponuđenih opcija . Koristite strelice ili miša da pomjerite pokazivač. Opcija se aktivira klikom miša ili pritiskom na razmaknicu na tastaturi.


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.