Mjesta troška

Mjesta troška predstavljaju fizičku, organizacijsku ili neku drugu od vas definiranu podjelu poslovanja. Inventivnim definiranjem i organizacijskim osmišljavanjem mjesta troška, uveliko se olakšava financijsko i statističko praćenje poslovanja.

Tabelu Mjesta troška ažurirate pozivanjem modula Financijsko knjigovodstvo, Veleprodaja, Maloprodaja, Servis ili Servis vozila. U padajućem izborniku Registri ovog modula pozivate opciju Mjesto troška. Pritiskom na nju program otvara tabelu Mjesta troška.

Tipke za ažuriranje ove tabele Unos, Izmjena, Brisanje nalaze se u donjem lijevom kutu ove tabele. Pritiskom na tipku Unos program otvara formu za definiranje novog mjesta troška. Forma se sastoji od sljedećih polja koje se trebaju popuniti:

Šifra: U ovo polje upisujete šifru mjesta troška. Ona može imati do šest znamenki. Sva mjesta troška možete grupirati tako da u okviru jednog mjesta troška koje ima jednoznamenkastu šifru, dodate i podgrupe glavnog mjesta troška koji će imati šifru od dva ili više znamenki.

Mjesto troška: U ovo polje upisujete naziv mjesta troška.

Opis 1: U ovo polje upisujete dodatni opis mjesta troška ako je to potrebno.

Opis 2: U ovo polje upisujete dodatni opis mjesta troška ako je to potrebno.

Faktor 1: Za sada se ne koristi. Zamisao je da bi se koristilo za preračun na nekim izvještajima.

Faktor 2: Za sada se ne koristi. Zamisao je da bi se koristilo za preračun na nekim izvještajima.

Kada su sva polja popunjena pritiskom na tipku OK uneseni podaci se prihvaćaju i prepisuju u tabelu mjesta troška.

Tabelu Mjesta troška možete pretraživati po šifri i po nazivu u ovisnosti od toga koju od kartica za sortiranje odaberete.

U padajućem izborniku Ažuriranje nalaze se opcije za ažuriranje tabele, a u padajućem meniju Obrade nalaze se opcije za import i export podataka. U padajućem izborniku Ispis nalazi se ispis mjesta troška.

Primjer primjene mjesta troška


*** Napomena - upute se mogu razlikovati u slikama i tekstu od sadržaja koji se nalazi na vašem računalu, ovisno o inačici 4D Wanda koju trenutno koristite. Posljedica je to stalnog razvoja i nadogradnje 4D Wanda, a koji iz objektivnih razloga dinamikom ne prati i nadogradnja modula Upute. Posebno se to odnosi na zamjenu službene valute RH kuna (kn) u euro (€) i njen prikaz u uputama.