logo 4th Dimension d.o.o.

Serijski/LOT brojevi (rok trajanja) - nove funkcionalnosti

Funkcionalnost 4D Wand-a očituje se i u bogatstvu podataka koji su dostupni u datom trenutku, posebno kada se govori o evidenciji i praćenju roba i usluga.
Trendovi u trgovini, unutarnja organizacija, kao i zakonske obaveze uvjetuju određenim tvrtkama striktno praćenje serijskih brojeva, LOT brojeva ili datuma isteka valjanosti. Cilj je postići sljedivost kao sposobnost identificiranja neposrednog dobavljača i neposrednog primatelja robe ili dijela robe, a u slučaju serijskih brojeva, servisne/jamstvene odgovornosti za prodanu robu.
Sve navedeno omogućava 4D Wand kroz svoje robne module i upotrebom serijskih/LOT brojeva.
 
Serijski brojevi
 
Namjena serijskih brojeva proistječe iz potrebe praćenja svakog komada određene robe pojedinačno i to kroz sve godine poslovanja. U praksi se serijski brojevi koriste parcijalno, na određenim robama, obično veće vrijednosti, kako bi se u slučaju garancijskih i servisnih radova mogla utvrditi povezanost kupca i vaše robe, neovisno o tome kada je roba kupljena.
Praćenje i evidencija serijskih brojeva moguća je kroz sve robne module 4D Wand-a uključujući i online POS blagajne.
 
Princip vođenja serijskih brojeva pojednostavljeno izgleda:
  • Evidencija (unos) na dokumentu kojim zadužujemo robu (npr. Primka)
  • Evidencija (odabir) na dokumentu koji evidentira izlaz robe (npr. Otpremnica)
 
LOT brojevi (serije, šarže)
 
Za razliku od evidencije serijskih brojeva gdje vodimo evidenciju o svakom pojedinom komadu nekog artikla, neke djelatnosti primjenjuju vođenje evidencije o serijama pojedinih artikala, ne nužno, ali usko povezano s rokovima isteka upotrebe. U praktičnoj primjeni susrećemo različitu terminologiju pa neki pričaju o serijama, neki o LOT brojevima a neki o šaržama.
 
Cilj je osigurati sljedivost koja je neizostavna, pa i zakonska obaveza, prvenstveno u proizvodnji i prometu prehrambenih proizvoda, farmaceutskoj industriji, itd. Sljedivost osigurava praćenje i transparentnost od nabave do potrošača kako bi se u datom trenutku uvijek mogao dobiti odgovor na pitanje "kome sam i kada prodao određenu količinu neke serije LOT brojeva?" kao i "od koga sam i kada nabavio određenu količinu neke serije LOT brojeva". Kako bi se osigurala vjerodostojnost unesenih podataka primjena serijskih/LOT brojeva zahtjeva temeljitost i principijelnost u operativnom radu.
 
Princip vođenja LOT brojeva pojednostavljeno izgleda:
  • Evidencija (unos) na dokumentu kojim zadužujemo robu (npr. Primka)
  • Evidencija (odabir) na dokumentu koji evidentira izlaz robe (npr. Otpremnica)
 
Uz pravilnu primjenu i evidenciju LOT brojeva jedna od bitnijih primjena je i praćenje isteka roka trajanja pojedine serije (šarže). Datum isteka unosi se kod ulaza robe a kod izlaza biraju se željeni LOT-ovi što je posebno važno kada se želite riješiti LOT-ova s brzim datumom isteka.
 
I dvije bitne funkcionalnosti u primjeni serijskih/LOT brojeva...
 
  • Jedinstvenim principom pretraživanja omogućeno je pronalaženje cijelog serijskog broja/LOT-a ili dijela serijskog broja/LOT-a na svim dokumentima u 4D  Wand-u gdje je traženi serijski broj/LOT korišten, neovisno o tome u kojoj je godini isti korišten.
  • Korisnicima je na raspolaganju i paleta ispisa sa serijskim/LOT brojevima uključujući ispis dokumenata (npr. Otpremnice na kojoj se osim količine robe ispisani i svi serijski brojevi/LOT-ovi), ispis samo LOT-va koji imaju stanje, ispis prometa LOT-ova...itd. s raznim mogućnostima sortiranja.

NOVOSTI

Novo u programiranju (03.07.2018.)

Klikom na broj trenutne verzije 4D Wand-a, pogledajte detaljan popis novosti u 4D Wand-u...

OPŠIRNIJE


Serijski/LOT brojevi (rok trajanja) - nove funkcionalnosti

Funkcionalnost 4D Wand-a očituje se i u bogatstvu podataka koji su dostupni u datom trenutku, posebno kada se govori o evidenciji i praćenju roba i usluga. Trendovi u trgovini, unutarnja organizacija, kao i zakonske obaveze uvjetuju određenim tvrtkama striktno praćenje ...

OPŠIRNIJE


Kako poslati i primiti zakonski ispravan e-Račun?

Odvojite si par minuta i pogledajte video "Kako u 4D Wand-u poslati i primiti zakonski ispravan e-Račun".

OPŠIRNIJE


e-Računi - Integrirano slanje i zaprimanje e-računa

Elektronsko slanje i zaprimanje računa? Kreiranje primke od primljenog računa? Kako stvari izgledaju – došao je i taj dan! Zadnje 2-3 godine se puno pričalo o svemu, pa tako i o e-Računima, ali nikako da se situacija do kraja razjasni, ...

OPŠIRNIJE


4D Wand Info

Redovno informiramo korisnike 4D Wand-a o novostima i zakonskim izmjenama putem 4D Wand Info-a.

OPŠIRNIJE4th Dimension d.o.o. i Odjel za Intrastat Carinske uprave RH – uspješan test datoteka za Intrastat

Početkom svibnja, zahvaljujući izuzetnoj profesionalnosti, brzini i susretljivosti Odjela za Intrastat Carinske uprave, proveli smo intenzivno testiranje datoteka koje se iz 4D Wand-a kreiraju za Intrastat sustav. Nakon manjih ispravaka i usklađivanja, test je uspješno završen. Koristimo priliku da izvijestimo ...

OPŠIRNIJE


4D Internet katalog

Ispostavilo se da naši korisnici trebaju jednostavno rješenje za Internet poslovanje koje će pored svega biti financijski povoljno i potpuno kompatibilno s 4D Wand-om. Za više informacija pogledajte pod opširnije...

OPŠIRNIJE


© 2008-2018, 4th Dimension d.o.o.
  • Dane Duića 5, 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Telefon: (+385 1) 6312 600
  • Fax: (+385 1) 6312 610